al contingut a la navegació Informació de contacte

Ruta dels Castells del Sió

Ruta dels Castells del Sió recorre poblets i castells de la Segarra, des dels altiplans de Cervera fins als Plans de Sió. La Ruta passa pels castells de Montcortès, Concabella, Ratera, Pallargues i l'Aranyó.
Tipus: BTT
Dificultat: Baixa
Punt de partida i arribada: Cervera
Recorregut: 41,88 km.
Mereixen una parada:
Castell de les Pallargues
Castell de Concabella
Església de Sant Esteve de Pelagalls
Església de Sant Salvador de Concabella
Descripció:
Conquerida als andalusins a mitjan segle XI, la riba del Sió va veure ben aviat la proliferació d'una gran quantitat de castells i d'esglésies. Entre els castells que donen nom a aquesta ruta destaquen successivament els de Montcortès (any 1095), l'Aranyò (any 1120), Concabella (any 1031), les Pallargues (any 1040) i Ratera. Tots foren reformats en època moderna per convertir-los en castells-palau. El castell de Concabella alberga el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió i el castell de les Pallargues també està obert al públic.

Entre les esglésies destaca, en primer lloc, la de Sant Esteve de Pelagalls, consagrada l'any 1180, amb una portalada original i rica en iconografia. Són interessants les esglésies de Sant Salvador de Concabella, edifici del segle XIII amb portada romànica, i la petita església de Sant Pere de Muller.

La Ruta dels Castells del Sió discorre bàsicament per una zona planera solcada pel riu Sió, dominada pels conreus d'ordi i blat. Només les restes d'antigues vinyes i un petit regadiu a les ribes del Sió desafien la climatologia extrema i, sobretot, una important sequera estival que explica la presència d'un observatori agrometeorològic al Canós.

            

Per veure el tríptic link aquí

Document Actions