al contingut a la navegació Informació de contacte

Presentació

“L’excel·lència o la inferioritat dels éssers no resideix en els seus cossos segons el sexe, sinó en la perfecció de les conductes i les virtuts” (Christine de Pissan)

Entre merlets vol ser un petit reconeixement de totes les dones anònimes, i no tan anònimes, que, de manera silenciosa o silenciada, han contribuït a la nostra història i al desenvolupament de la societat. Aquest projecte pretén ser una plataforma més per donar veu a una part de la societat, les dones, que recentment estan reivindicant el seu lloc en la història des del respecte i la igualtat entre gèneres.

El títol del projecte, Entre merlets, és un reflex del paper que hem tingut les dones en la història. Tothom sap que n’hi vam tenir, però s’ha tendit a empetitir, a ometre o, fins i tot, en alguns casos, a esborrar. Els merlets són cadascun dels petits pilars d’obra de secció quadrangular que es construïen al punt més alt d’antigues fortaleses i castells amb finalitats defensives, i entre pilar i pilar es deixava un espai per poder atacar l’enemic. Eren, doncs, un element imprescindible en l’arquitectura d’aquestes edificacions, que tant servia per a l’atac com per a la protecció dels defensors del castell, que s’amagaven darrere seu.

El nostre treball vol posar en relleu el paper de totes les dones que van viure entre aquests elements defensius característics dels nostres castells i fortaleses d’època medieval: el de les que vivien rere els merlets (les dones nobles que residien als castells) i el de les que vivien fora (la resta de la població femenina, que, tan sols en temps de guerra, recorria a la protecció que oferien les muralles emmerletades).

Christine de Pisan (1364, Venècia), escriptora molt prolífica i autora de la Ciutat de les dames, ens ha llegat una frase que il·lustra perfectament l’essència d’aquest projecte i la filosofia de vida de les nostres protagonistes: “L’excel·lència o la inferioritat dels éssers no resideix en els seus cossos segons el sexe, sinó en la perfecció de les conductes i les virtuts”.

A través de les vides de vuit dones, algunes de reals i d’altres de llegendàries (la dama de les flors, l’esposa del barber de Concabella, Aurembiaix d’Urgell, Violant de Cabrera, Aldonça Roig d’Ivorra, Guinedilda de Cervera, Blanca Alemany i la seva filla Sibil·la), recorrem una part molt significativa del nostre passat, l’edat mitjana, un període de mil anys, molt convuls, en què es van succeir nombroses transformacions socials, econòmiques, culturals, científiques, etc., que van permetre el pas de l’edat antiga a l’època moderna.

A la Segarra, d’aquest període en conservem, amb orgull, nombrosos castells, testimonis vius dels fets ocorreguts en aquestes terres des del segle XI, moment de fundació de les primeres fortificacions, fins avui.

La història d’aquests espais s’ha explicat sempre des d’una perspectiva masculina. A través dels plafons recentment instal·lats als castells de Florejacs, Concabella, les Pallargues i les Sitges, Entre merlets ens permetrà endinsar-nos en aquesta història des d’una nova mirada, que ens descobrirà les dones que van viure dins d’aquestes edificacions o a redós seu.

Resseguir les passes de Violant, d’Aldonça, de Guinedilda, d’Aurembiaix, de Blanca i de Sibil·la no ha estat fàcil. Encara avui la informació que en tenim és minsa, però a poc a poc es va donant visibilitat a les dones i al seu paper determinant en la història i en la societat. Esperem que gaudiu tot descobrint-la.

Document Actions