al contingut a la navegació Informació de contacte

Ivorra

El reliquiari d'Ivorra és un notable exemple d'orfebreria gòrica alhora que és excepcional pel nombre de relíquies que alberga dins d'una mateixa estructura.

Retaule de Santa Maria d'Ivorra

Retaule gòtic que presidia l'altar major de l'antiga església on va passar el prodigi del Sant Dubte i actualment es troba a l'església de Sant Cugat d'Ivorra.

S'hi pot apreciar quatre escenes, en dos carrers, relatives a la vida de Maria, mentre que l'espai central es conforma per mitjà d'un dosser de fusta rematat en pinacle que acull una imatge de la Mare de Déu. La iconografia de la pradel·la integra en la part central el Crist de Dolor, situat entre la Verge i Sant Joan. Mentre que en les dues escenes laterals es representa el prodigi del Sant Dubte. Complementen el retaule les figures de dos profetes al costat del pinacle, Jeremies i Salomó, i els escuts dels Cardona, senyors de la vila d'Ivorra i els escuts d'aquesta població.

L'obra se situa a les acaballes del segle XV (1480) i en termes estilístics ha estat emparentat amb el Mestre de la Pobla de Cèrvoles.

Reliquiari d'Ivorra

El reliquiari d’Ivorra és un notable exemple d’orfebreria gòtica i excepcional pel nombre de relíquies que ostenta dins una mateixa estructura. S’emmarca dins la tipologia de reliquiari pediculat, que adopta característiques de la custòdia retaule, Està construït en plata daurada sobre una ànima de fusta. Les 14 relíquies estan disposades a manera d'engraellat, amb la relíquia principal (els corporals tacats de sang) al centre i les dotze relíquies regalades al santuari amb motiu del miracle al voltant d’aquesta, en dotze petites caselles. Un doble vidre les fa visibles tant per l’anvers com pel revers del reliquiari i cada una està identificada amb una petita inscripció sobre pergamí.

Les marques de punxó corresponen a un taller de Barcelona.

Actualment es pot veure a l’església de Sant Cugat d’Ivorra.

Document Actions