al contingut a la navegació Informació de contacte

Vídeo promocional "Entre Merlets"

El Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD) i l’Àrea de Turisme i Cultura del Consell Comarcal de la Segarra han produït un vídeo promocional de la ruta “Entre Merlets”. El vídeo proposa un viatge als castells de la Segarra amb una mirada diferent.

DILLUNS 04 ABRIL 2022

Des de les àrees de Servei d’Informació i d’Atenció a les Dones (SIAD), de Turisme i de Cultura del Consell Comarcal de la Segarra s’ha enregistrat un vídeo promocional de la ruta “Entre Merlets”. Es tracta d’una producció audiovisual de tres minuts de durada i, una versió més curta, d’un minut.  El vídeo inclou imatges de dron i enregistraments interiors.

Aquest material  reforçarà la comunicació del nou projecte i dels castells visitables de la ribera del Sió a la Segarra. Els castells són els de Concabella, Florejacs, les Pallargues i les Sitges. Entre les seves parets, a través d’aquest projecte, el visitant podrà descobrir dones reals com Violant de Cabrera, Blanca Alemany i la seva filla Sibil·la i dones de llegenda com la Dama de les Flors de Florejacs. Totes elles, junt amb les seves coetànies, van forjar la història de la Segarra a l’edat mitjana.

Durant molt de temps les investigacions científiques sobre les quals s’ha construït el discurs històric dels fets del passat, no han tingut en compte les dones, les han minimitzat, les ha fet invisibles, prevalent determinats valors que s’han atribuït als homes. Això s’ha traduït que la divulgació històrica, en el seu sentit més ampli, presenti una mancança gairebé absoluta de repertoris gràfics que destaquin la representativitat del treball, la capacitat d’acció i els valors associats a les dones. Aquesta absència redunda en la transmissió de valors marcadament sexistes també en el patrimoni castellar que, com altres no és neutre sinó producte d’una elecció intencionada, on no hi ha els que concerneixen les dones.

El projecte pretén oferir noves narratives en el coneixement i les visites del patrimoni de la comarca des de la perspectiva de gènere, el compromís social i l’educació crítica. Oferint una visió integral que ens parla de dones amb nom i cognom, però també, de dones anònimes que durant segles van conrear la terra erma i van edificar en els nous territoris recuperats pels comtes catalans esdevenint propietàries de cases, terres i castells.

Els vídeos els  trobareu publicats al canal You Tube de Turisme Segarra. La gravació ha anat a càrrec de Marc Llorens i ha comptat amb la participació de Sara i Aurora Matias.