al contingut a la navegació Informació de contacte

L'Espai Natural de la Vall del Llobregós

La tercera càpsula “Espai Natural de la Vall del Llobregós” a càrrec d'Aixa Tossal.

DIMECRES 06 OCTUBRE 2021

De la mà d’Aixa Tossal ens endinsem a la Vall del Llobregós per conèixer la singularitat d'aquest territori i del seu poblament vegetal que és científicament indiscutible.

El Pla d'Espais d'Interès Natural va ser aprovat l'any 1992 com un instrument de planificació territorial que delimita els espais afectats i estableix les mesures bàsiques per protegir-los.

Un dels espais acollits en l'àmbit territorial del PEIN és la Vall del riu Llobregós, amb una superfície total de 1.190 ha. Inclou part dels municipis de Biosca, Massoteres i Sanaüja. L'espai comprèn una de les zones guixenques característiques de la Depressió Central catalana i una de les més ben conservades. Al mateix temps, aquest espai forma part d'una unitat major de protecció, anomenada Valls del Sió-Llobregós que s'inclou dins de la xarxa europea d'espais Natura 2000.

La particularitat guixenca del sòl de la Vall del Llobregós és el resultat d’un plec que es va formar fa uns 30 milions d’anys, ocasionant que les roques enterrades al subsòl afloressin a la superfície. Aquesta característica fa que hi apareguin també un conjunt d'espècies vegetals úniques, com la presència d’una important capa de líquens específics de sòls guixencs.

Pel que fa a la fauna destaquen: el llangardaix ocel·lat, la fagina i el teixó, l'àliga marcenca i el duc i ocells més petits com l'oriol.

En definitiva, l’EIN del Llobregós conforma un ecosistema únic i excepcional que pot ser gaudit per professionals de la natura i per aquells neòfits en la matèria. Tots hi teniu cabuda... i la fauna que hi viu segur que us donarà alguna agradable sorpresa.

A partir d'ara, els amants de l'excursionisme i la BTT tenen una illa peculiar a la Segarra per passejar, respirar i observar la natura. En aquest espai hi poden trobar quatre rutes senyalitzades: la del Molí del Cava, la de les Gesses, l’Aubaga i Solana i la dels Aiguamolls de Granollers.

L'interès natural d'aquest espai no seria el mateix sense la presència de la humil arquitectura que en forma part, perfectament integrada en les impertorbables guixeres. Un seguit de masies posen de manifest l'activitat d'aquesta zona des d'almenys el segle fins ben entrat el segle XX.

L'únic nucli el constitueix el caseriu de Puig-arner, bastit damunt del terreny de guixera. També trobem en aquesta Vall unes altres construccions estretament relacionades, en temps pretèrits, amb l'activitat agrària del pagès de la zona: es tracta de les cabanes.